Skip to content

“Lucien afwezig”

“Lucien afwezig”
droge naald en roulette op mica I inkt (water) op Zerkall papier 150 gr I 64,5x47,5 cm I 20/04/2022

Size
64,5x47,5 cm
Prints
1
Technique
Etching

Mark Gillioen

Ik start in het 3de jaar als student Grafiekkunst met leraar Rik De Boe. Het thema van mijn werk is ook dit schooljaar de bewoners van het Geriatrisch Centrum Scheutbos in Brussel waar mijn nonkel Lucien al 3 jaar wordt verzorgd. Reeds enkele jaren leg ik tijdens onze talrijke bezoeken een fotoarchief aan dat ik nu gebruik als startpunt om mijn grafisch werk samen te stellen en te maken. De onmogelijkheid van de mensen om nog te kunnen communiceren ontroert en tart mij terzelfdertijd.
Deze bejaarde mannen en vrouwen verblijven in de wachtkamer naar de dood. Stil, berustend, schreeuwend, ruziënd, lachend, huilend, afwezig, dromend en slapend proberen ze zich in deze wereld nog staande te houden. Een wereld waar deze mensen nauwelijks nog meetellen. Ik kijk naar deze mensen tijdens hun dagdagelijkse bezigheden en verwonder mij over deze omgeving vol vervreemding en afwezigheid. Wie van hen blijft leven en wie sterft er?
Waar het aanvankelijk startte als een eerbetoon voor een dierbaar familielid, uit respect voor zijn goedheid geef ik met mijn werk ook commentaar op de sociale waarden in onze maatschappij.

Birthdate: 06/04/1967

Nationality: Belg

Exhibitions:
  • 1997 Selectie Jacques de Leger-prijs voor Vrije Grafiek
  • 1995 Selectie Grafiekprijs Cultuurraad Heist-op-den-Berg
  • 1995 Selectie Industrieprijs voor Grafiek
  • 1993 Selectie Industrieprijs voor Grafiek
  • 1991 Selectie Artotheek van Zaventem

Website: www.instagram.com

To contact us

For more information about the competition or if you encounter technical problems.

Mail to: helpdesk@renecarcan.org