Skip to content

De stad waar de mensen werken belangrijker vonden dan gelukkig zijn.

Hoeveel steden zijn er niet waar het leven van de burgers volkomen ondergeschikt is aan het economische belang van de plaatselijke fabriek? Mensen werken zich letterlijk dood om geld te verdienen en maatschappelijke status te verwerven. Als ze opeens ziek of ontslagen worden, gaan ze zich pas realiseren dat ze vergeten zijn om van het leven te genieten. In deze ets vergroot ik dat thema uit. Ik laat zien hoe idioot het is. Overdag werken de arbeiders in de fabriek, die met een loopbrug verbonden is met de stalinistische flat, waar ze ’s avonds eten en slapen. En ’s ochtends weer naar de fabriek. Het lijkt een extreme voorstelling van zaken maar heel veel veertigers en vijftigers in de moderne samenleving leiden bijna net zo’n bestaan. Het arbeidsethos zit diep in onze calvinistische cultuur verankerd. Niets doen wordt sociaal niet geaccepteerd. Ledigheid is des duivels oorkussen. Als je werken leuk vindt is het oké. Maar de werkdruk in de maatschappij is hoog en het tempo is moordend. Worden we daar gelukkig van? Die vraag moeten we onszelf stellen voordat we achter de rollator lopen of achter de geraniums zitten. Het leven bestaat niet alleen uit werken. Gelukkig komen er steeds meer oosterse invloeden en spiritualiteit in ons leven. Zingeving hoeven we niet alleen uit werk te halen.

Size
50 x 65
Prints
25
Technique
Etching

Annemarie Petri

Annemarie Petri (The Hague, the Netherlands, 1965) is a very versatile artist, experienced in painting, sculpting, and etching. She uses her impressive technical skill to evoke a picturesque and melancholy world all of her own. Her artistic range within this theme is wide, from bizarre to humorous, from alien to familiar. The loving concentration with which she creates her meticulous pictures is remarkable.

Annemarie received her education at the Vrije Academie in The Hague (1984-1989) and has earned an excellent reputation since, first as a graphic artist, and later also as a painter and sculptor. Her work is shown in various museums, galleries and at exhibitions, both in the Netherlands and abroad.

Birthdate: 19/04/1965

Nationality: dutch

Exhibitions:
  • Dutch Graphic Award, tweede prijs 2021
  • Kunst.nl Award Grafiek, juryprijs en publieksprijs 2022
  • Asterisk Gallery, Budapest, Hongarije 2023
  • Biennale internationale de l'estampe contemporaine de Trois Rivières, Quebec Canada 2023
  • Escher Museum, Den Haag, Net als Escher 2023

Website: www.annemariepetri.nl

To contact us

For more information about the competition or if you encounter technical problems.

Mail to: helpdesk@renecarcan.org